Novice in akcije

Polnjenje klime, UGODNO IN KVALITETNO!

Nudimo vam servis in polnjenje AVTO KLIMATSKIH NAPRAV.

Servis opravi izpraznjenje sistema, vakumiranje, izločitev starega olja in vlage, polnjenje plina na določeno vrednost vozila, olja, barvila in testiranje klimatske naprave. Servis opravimo s sodobno avtomatsko polnilnico. Po potrebi in želji stranke lahko opravimo še dezinfekcijo sistema ter zamenjamo filter prašnih delcev (ta del ni vštet v ceno). Za nemoteno delovanje klimatske naprave v vašem vozilu, je servis priporočljivo opraviti na vsaki 2 leti.

 

Pravilno delovanje klime zniža porabo goriva in zmanjša obrabo klimatske naprave, zato je pomembno, da jo redno servisiramo. Klimatska naprava ne hladi le zraka v vozilu, ampak tudi kompresor klimatske naprave. Če je premalo plina v sistemu ali ga zmanjka, lahko pride do okvare kompresorja, saj je potem hlajenje neučinkovito. 

Različni tipi klimatske naprave

Vsak avtomobil s klimo ni enak drugemu in pri nakupu moramo biti na to še posebej pozorni. V grobem pa ločimo tri tipe klimatskih naprav; ročne, polsamodejne in povsem samodejne (avtomatske) klimatske naprave. V osnovi je njihovo delovanje enako; vse klimatske naprave so opremeljene s krmiljenim kompresorjem, razlike pa so v načinu krmiljenja. Za uporabnika se sicer naprave razlikujejo tudi po načinu nastavljanja temperature ali zračnega toka, za porabo pa je pomembnejša razlika v krmiljenju oziroma načinu, kako klimatska naprava sledi nastavljeni temperaturi. Enostavnejše klimatske naprave (ročne ali polsamodejne) imajo praviloma tipala v notranjosti avtomobila, ki dajejo podatke o temperaturi nadzorni enoti, ki prilagaja količino in pretok zraka v kompresorju. Povsem samodejne klimatske naprave podatke dobivajo iz več tipal, ki merijo zunanjo temperaturo, vlago, notranjo temperaturo, pa tudi delovanje motorja, obremenitev in podobno. Slednji način je seveda natančnejši in odzivnejši, kar na koncu prinese tudi manjšo porabo goriva.

klima-01

Nasveti za pravilno uporabo

Za začetek je najbolj pomembno, da avto že pred vožnjo primerno prezračite. Že s parkiranjem v senci lahko temperaturo v notranjosti znižate zelo veliko in s tem prihranite pri uporabi klimatske naprave. V avtu se namreč nahaja izredno vroč zrak, saj se je avto dobesedno “pražil” na soncu. Če nimate časa za prezračevanje, ker se vam mudi, potem morate avto prezračiti tako, da spustite avtomobilska stekla za nekaj minut, in pustite da se vroči zrak iz avtomobila zamenja s svežim zunanjim.

Naslednji korak je, da klimo tudi dejansko prižgete, pred tem spuščena okna seveda zaprite. Klimo nastavite na zaprt krog delovanja oziroma tako imenovano „notranje kroženje zraka”, s čemer izključite dotok vročega zraka iz zunanjosti. Zrak bo tako krožil le znotraj kabine in se hitro ohladil na želeno temperaturo. Klimatska naprava bo namreč hitreje ohladila že ohlajen zrak iz kabine kot nov zrak, ki prihaja iz zunanjosti. Sodobne avtomatske klimatske naprave samodejno vklopijo notranje kroženje zraka, ko je temperatura zelo visoka. Pri tem velja opozoriti, da nastavljanje samodejne klimatske naprave na najnižjo možno temperaturo ne pohitri samega hlajenja kabine. Ko izbirate temperaturo v avtomobilu, morate biti pozorni, da ne izberete prenizko temperaturo. Razlika med nastavljeno temperturo in zunanjo temperturo nej ne bo večja od 7 stopinj Celzija. Če je torej zunaj 32 stopinj, potem nastavite klimo na 25 stopinj. Na ta način boste preprečili medtemperaturni šok, ki ga doživi telo, ki prehaja iz vročega okolja v ohlajeno in potem zopet v vroče. Tako boste tudi preprečili razvoj prehladnih obolenj zaradi klimatske naprave.

Ko omenjamo možnosti prehlada, je pomembno opozoriti tudi na to, da naj ohlajeni zrak kroži okoli vas in naj ne bo usmerjen direktno v vas. Ventilatorje, oziroma prezračevalne šobe zato usmerite stran od vas. S tem se izognete možnim prehladom, glavobolom in podhladom, ki lahko vodijo do revmatskih težav. Moč delovanja ventilatorja nastavite na najmanjšo še učinkovito stopnjo. Če imate vgrajeno avtomatsko klimatsko napravo, potem izberite samodejno nastavitev (auto). Pri tej nastavitvi bo elektronika v avtomobilu sama zaznala temperaturo zraka in prilagodila moč ventilatorjev.

Optimalen razpon temperature, ki naj jo klimatska naprava skuša doseči, naj bo med 21 in 23 stopinj Celzija. Pri zelo visokih zunanjih temperaturah nastavimo kakšno stopinjo več. Ko klimatska naprava doseže želeno temperaturo, sprostimo notranje kroženje zraka ter temperaturo nastavimo na zgoraj omenjenih 21 do 23 stopinj Celzija. Klimatsko napravo lahko uporabljamo celo leto. Klima zrak ne le ohlaja, temveč tudi osuši. V vlažnih in hladnih dneh tako ne prihaja do neprijetnega in nevarnega rošenja stekel. Kaj pomeni dobra vidljivost, pa nam je vsem kristalno jasno.

 

Pokličite nas na 041/597-504 ali nam pišite na vulkanizerstvo.zajec@gmail.com.

 

air-condition-flushFB_header

Novice & akcije